Ders Bilgileri
Yazdır
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
FOOD CHEMISTRY | MYO 255 | 2 | 2 + 0 | 2 | 3 |
Ön Koşul Dersleri | |
---|---|
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Önlisans |
Dersin Türü | ZORUNLU |
Dersin Koordinatörü |
Dr.Öğr.Üyesi HÜLYA DEMİRHAN |
Dersi Verenler |
Dr.Öğr.Üyesi HÜLYA DEMİRHAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı |
To give basic information about water, carbohydrates, fats, proteins, minerals, vitamins and reveal chemical structures, food processing steps and chemical changes during storage |
Dersin İçeriği |
Food components: Water, carbohydrates, fats, proteins, enzymes, vitamins, minerals. Chemical changes in composition during the preparation, storage, storage and processing of foods. |
Dersin Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1 - Define food chemistry terms | 2 - 1 - | B - A - |
2 - To obtain information about changes in food components during processing and storage of foods | 3 - 2 - 1 - | C - B - A - |
3 - Use carbohydrates, proteins and lipids to change the properties of foods | 3 - 2 - 1 - | A - B - |
4 - Knows the structure of enzymes and uses in food industry | 3 - 2 - 1 - | C - B - A - |
5 - Getting information about daily vitamin requirements, hypervitaminosis and hypovitaminosis | 2 - 1 - | B - A - |
Öğretim Yöntemleri: | 3:Discussion 2:Question-Answer 1:Lecture |
Ölçme Yöntemleri: | C:Homework B:Oral Exam A:Testing |
Ders Akışı
Hafta | Konular | ÖnHazırlık |
---|---|---|
1 | Introduction to food chemistry, basic components of foods | |
2 | Water and properties, water in foods, water activity | |
3 | Chemical structure, classification, functions and metabolism of carbohydrates | |
4 | Chemical structure, classification, functions and metabolism of lipids | |
5 | Chemical structure, classification, functions and metabolism of lipids | |
6 | Structure and properties of amino acids | |
7 | Structure, classification and functions of proteins | |
8 | Protein denaturation, amino acid and protein metabolism | |
9 | Midterm | |
10 | Enzymes and their importance in food | |
11 | Structure and classification of vitamins and its importance in living things | |
12 | Minerals and their properties | |
13 | Changes in composition during the preparation, storage, storage and processing of foods | |
14 | Pigments, phenolic compounds, flavanoids, anthocyanins in foods. |
Kaynaklar |
||
---|---|---|
Ders Notu | ||
Ders Kaynakları |
1. John,M.deMan.,(Edited);Principles of Food Cemistry.An Apsen Publication. 2. Saldamlı, İ.,( Edited); “Gıda Kimyası” , Hacettepe Üniversitesi Yayını 3. Wildman, R.E.C. (Edited) “Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods” CRC Pres, Boca Radon 4. Ötleş, S. “Tıbbi ve Fonksiyonel Gıdalar Kimyası” Ders Notları |
Döküman Paylaşımı |
---|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
No | Program Öğrenme Çıktıları | KatkıDüzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SIRA | KATKI YÜZDESİ |
---|---|---|
Odev | 1 | 20 |
KisaSinav | 2 | 20 |
KisaSinav | 1 | 20 |
AraSinav | 1 | 40 |
Toplam | 100 | |
Yıliçinin Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü
Etkinlik | Sayısı | Süresi(Saat) | Toplam İş yükü(Saat) |
---|---|---|---|
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) | 16 | 2 | 32 |
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) | 16 | 2 | 32 |
Mid-terms | 1 | 5 | 5 |
Quiz | 2 | 2 | 4 |
Assignment | 1 | 2 | 2 |
Final examination | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 85 | ||
Toplam İş Yükü /25(s) | 3.4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3.4 |