Ders Bilgileri
Yazdır
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
0 | 0 | 0 |
Ön Koşul Dersleri | |
---|---|
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | |
Dersin Türü | BOS |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Dr. YELİZ PARLAK |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | |
Dersin Amacı |
To evaluate the sensory aspects of food, to prepare panel room and samples for tests, to gain the ability to apply sensory tests in foods |
Dersin İçeriği |
Historical development of sensory evaluation. Scope of sensory evaluation. Panel creation and selection of panelists. Sensory analysis methods |
Dersin Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Öğretim Yöntemleri: | |
Ölçme Yöntemleri: |
Ders Akışı
Hafta | Konular | ÖnHazırlık |
---|---|---|
1 | Definition of sensory analysis method. Historical development of sensory development. | |
2 | Scope of sensory evaluation | |
3 | Panel creation. Selection and training of panelists | |
4 | Selection and training of panelists | |
5 | Characteristics of the sensory assessment environment | |
6 | Preparation of food samples for sensory analysis | |
7 | Single sample evaluation tests. | |
8 | Difference tests. Double test technique | |
9 | MIDTERM EXAM, Paired benchmark test. | |
10 | Paired benchmark test. Double-triple test. Triangle test | |
11 | Quality-quantity tests. Sort tests | |
12 | Scoring tests | |
13 | Hedonic scale method. | |
14 | Profile tests |
Kaynaklar |
||
---|---|---|
Ders Notu | ||
Ders Kaynakları |
Döküman Paylaşımı |
---|
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
No | Program Öğrenme Çıktıları | KatkıDüzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Değerlendirme Sistemi
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SIRA | KATKI YÜZDESİ |
---|---|---|
Odev | 1 | 20 |
KisaSinav | 2 | 15 |
AraSinav | 1 | 50 |
KisaSinav | 1 | 15 |
Toplam | 100 | |
Yıliçinin Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü
Etkinlik | Sayısı | Süresi(Saat) | Toplam İş yükü(Saat) |
---|---|---|---|
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) | 16 | 3 | 48 |
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) | 16 | 2 | 32 |
Mid-terms | 1 | 10 | 10 |
Quiz | 2 | 5 | 10 |
Assignment | 1 | 4 | 4 |
Final examination | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü | 116 | ||
Toplam İş Yükü /25(s) | 4.64 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4.64 |