Yazdır

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
GASTRONOMY TRENDS GMS 502 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Yüksek Lisans
Dersin Türü SECMELI
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLÇİN ÖZBAY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Res. Ass. Veli Ceylan

Res. Ass. Mustafa İnanç Kapucuoğlu

Res. Ass. Elif Kaymaz

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Learns the current developments in gastronomy, nutrition trends and new trends in food and beverage operations.

Dersin İçeriği

New trends in food and beverage operations, urban agriculture, molecular gastronomy, fusion cuisine, functional foods

Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 - Gains knowledge of new trends and current developments in the field of gastronomy. 1 - 2 - C - A -
2 - Establishes the relationship between gastronomy and media. Gains knowledge of media literacy. 2 - 1 - B - A -
3 - Has theoretical knowledge about alternative food and beverage preparation. 2 - 1 - B - A -
Öğretim Yöntemleri: 2:Question-Answer 1:Lecture
Ölçme Yöntemleri: B:Oral Exam A:Testing C:Homework

Ders Akışı

Hafta Konular ÖnHazırlık
1 Evaluation of Gastronomic Trends Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
2 Trends and Gastronomy Ecosystem Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
3 Neurogastronomy Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
4 Organic Farming Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
5 Molecular Gastronomy Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
6 Fusion Cuisine Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
7 Functional Foods Kurgun, H.(2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
8 Green Restaurant Kurgun, H.(2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
9 Thematic Restaurants Kurgun, H.(2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
10 Nutrition Trends Kurgun, H.(2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
11 Beverage Trends Kurgun, H.(2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
12 Edible Insects Kurgun, H.(2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
13 Edible Flowers and Weeds Kurgun, H. (2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.
14 Use of VR in Gastronomy Kurgun, H.(2017). Gastronomi Trendleri: Milenyum ve Ötesi. Detay Yayıncılık, Ankara.

Kaynaklar

Ders Notu
Ders Kaynakları

Döküman Paylaşımı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı

No Program Öğrenme Çıktıları KatkıDüzeyi
1 2 3 4 5
1 Develops knowledge in the field of gastronomy and culinary arts and related disciplines at the level of expertise. X
2 Develops creative and practical solutions for current issues and problems in the food & beverage industry. X
3 Learns the theories and practices related to food and beverage management, gains entrepreneurship skills X
4 Learns the theories and practices related to food and beverage management, gains entrepreneurship skills X
5 Learn and apply national and international food safety, hygiene, sanitation rules and regulations and standards in these areas. X
6 Effectively conducts a study on subjects requiring expertise in the gastronomy and culinary arts field with others and independently. X
7 Has knowledge about general and field-specific research methods. X
8 Demonstrates written, verbal and visual effective communication and presentation skills. X
9 Plans, conducts, evaluates and reports a research related to the gastronomy and culinary arts field by using scientific research methods. X

Değerlendirme Sistemi

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SIRA KATKI YÜZDESİ
Odev 1 100
Toplam 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 30
Finalin Başarıya Oranı 70
Toplam 100

AKTS - İş Yükü

Etkinlik Sayısı Süresi(Saat) Toplam İş yükü(Saat)
Course Duration (Including the exam week: 16x Total course hours) 16 3 48
Hours for off-the-classroom study (Pre-study, practice) 16 3 48
Mid-terms 16 1 16
Quiz 16 1 16
Assignment 1 10 10
Final examination 16 1 16
Toplam İş Yükü 154
Toplam İş Yükü /25(s) 6.16
Dersin AKTS Kredisi 6.16
; ;