Yazdır

Ders Tanımı

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
0 0 0
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi
Dersin Türü BOS
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. YELİZ PARLAK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi
Dersin Amacı

To evaluate the sensory aspects of food, to prepare panel room and samples for tests, to gain the ability to apply sensory tests in foods

Dersin İçeriği

Historical development of sensory evaluation. Scope of sensory evaluation. Panel creation and selection of panelists. Sensory analysis methods

Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
Öğretim Yöntemleri:
Ölçme Yöntemleri:

Ders Akışı

Hafta Konular ÖnHazırlık
1 Definition of sensory analysis method. Historical development of sensory development.
2 Scope of sensory evaluation
3 Panel creation. Selection and training of panelists
4 Selection and training of panelists
5 Characteristics of the sensory assessment environment
6 Preparation of food samples for sensory analysis
7 Single sample evaluation tests.
8 Difference tests. Double test technique
9 MIDTERM EXAM, Paired benchmark test.
10 Paired benchmark test. Double-triple test. Triangle test
11 Quality-quantity tests. Sort tests
12 Scoring tests
13 Hedonic scale method.
14 Profile tests

Kaynaklar

Ders Notu
Ders Kaynakları

Döküman Paylaşımı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı

No Program Öğrenme Çıktıları KatkıDüzeyi
1 2 3 4 5

Değerlendirme Sistemi

YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SIRA KATKI YÜZDESİ
AraSinav 1 50
KisaSinav 1 15
KisaSinav 2 15
Odev 1 20
Toplam 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
Toplam 100

AKTS - İş Yükü

; ;